top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıebru

TikTok Nedir? Yeni Başlayanlar İçin TikTok Rehberi

Güncelleme tarihi: 25 Haz 2020

Son zamanlarda Instagram, Twitter, Facebook gibi sosyal medya devlerinin tahtını sallayan yeni bir uygulama var. Üstelik ilk kez Amerika dışından, Çin’den böyle bir uygulama çıkıyor. Uygulamanın sahibi Çinli ByteDance şirketinin Haziran 2020 itibariyle piyasa değeri tam 75 Milyar USD.



TikTok Nedir?


TikTok kullanıcıların kendi oluşturdukları en fazla 60 saniyelik videoları paylaşabildikleri bir sosyal medya platformudur. TikTok videoları genellikle kullanıcıların popüler şarkılara karaoke yaptıkları ve dans ettikleri efektlerle zenginleştirilmiş videolardır. TikTok bu haliyle bir dönem popüler olan video paylaşım platformu Vine’ı hatırlatıyor.


TikTok Ne Kadar Popüler?

TikTok uygulamasının şu anda yaklaşık 800 milyon aktif kullanıcısı var. Bunların 150 milyonu uygulamanın Çin versiyonu olan Douyin’i kullanıyor. Başlangıçta Hindistan, Tayland, Malezya gibi Asya gibi ülkelerde popülerleşen uygulama bu aralar bütün dünyayı kasıp kavuruyor. Instagram’ın 6 yılda, Facebook’un 4 yılda eriştiği aktif kullanıcı sayısına TikTok’un sadece 3 yılda eriştiğini söylersek durumu daha iyi kavrayabilirsiniz. Uygulama Nisan 2020 verilerine göre toplam 2 milyar kez cep telefonlarına indirilmişti. Türkiye de aylık 30 milyon aktif kullanıcıyla TikTok’un dünyada en popüler olduğu 5 ülkeden biri…


TikTok Hangi Yaş Grubu Arasında Daha Popüler?

Uygulamayı kullananların neredeyse %60’ı 16 – 24 yaş arası gençlerden oluşuyor. Aslında bu durum TikTok uygulamasının en sık eleştirilen yanı… TikTok uygulaması aslında daha en başından beri öncelikle Z kuşağı yani 18 yaş altı kullanıcılar hedeflenerek yaratılmış. TikTok bu kullanıcıların sosyal medya alışkanlıklarını, davranışlarını ve beklentilerini analiz ederek gençlerin danslarla, şarkılarla, kullanımı rahat efektlerle kendilerini ifade edebilecekleri ve tercih edecekleri bir uygulama halini almış.


TikTok Zararlı Mı?


Öte yandan her eğlenceli şey gibi TikTok’un da dikkat edilmezse gençlere zarar verebilecek tarafları var. TikTok’la ilgili en önemli eleştiriler, paylaşımlarla ilgili yeterli denetim olmamasından kaynaklanıyor. Örneğin kullanıcıları tehlikeli challenge’lara davet eden videoların paylaşımı bu denetim eksikliğinin bir sonucu… Ayrıca 18 yaş altı çocukların paylaştığı videoların zaman zaman teşhircilik boyutuna geçip geçmediği de bir tartışma konusu…



TikTok uygulamasıyla ilgili bir diğer tartışma konusu da kişisel verilerin korunmasıyla ilgili ilkelere yeterince uyulup uyulmadığı… Son olarak Hollanda’da uygulamanın çocukların gizliliğin ihlal edilip edilmediği ve kişisel verilerinin nasıl korunduğu incelemeye alındı. TikTok’un sahibi ByteDance şirketi sık sık çocukların güvenliğini ve mahremiyetini korumaya yönelik farklı adımlar attığını duyursa da yine de eleştirilerden kurtulamıyor. Şirket son olarak 16 yaş altındaki kullanıcıların canlı sohbete ve canlı video yayınına erişimini durdurduğunu duyurdu. Ayrıca uygunsuz içeriğe erişimin ve uygulamanın kullanım süresinin kısıtlanabildiği ebeveyn kontrollerini de hizmete sunduğunu bildirdi.


TikTok ABD ile Çin arasındaki gerginlik yüzünden de sık sık gündeme geliyor. Çin’de istendiğinde herhangi bir uygulama elindeki kişisel verileri devlete vermek zorunda… Bu da ABD’yi ve Avrupa Birliği’ni kendi verilerinin Çin’in eline geçeceği konusunda endişelendiriyor.


TikTok Üzerinde Reklam Vermeli Miyim?

Her mecrada olduğu gibi TikTok üzerinde de reklam vermek mümkün. Ancak bunun için öncelikle sattığınız ürünleri veya sağladığınız hizmetleri doğru tanımlayıp, TikTok’taki hedef kitlenin sizin şirketinize uygun olup olmadığını değerlendirmeniz gerekiyor. Eğer Z kuşağı olarak tanımlanan, 2000 sonrası doğmuş nesil için ürünler ve hizmetler sunuyorsanız o zaman TikTok mutlaka şirketinizin yer alması gereken bir platform olarak öne çıkıyor.


50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page